Voegwerk

Voegwerk

Iedere bouwwijze, maar ook iedere bouwperiode kent zijn eigen voegwijze. Snijwerk voegen, ook wel bekend als knipwerk, is een ambachtelijke vorm van voegen waarbij de voeg scherp naar buiten komt. De voeg wordt als het ware afgesneden. Dit geeft de gevel een strakke aanblik. De meeste oudere panden, van voor en rond 1900 hebben voegen in snijwerk uitgevoerd.

Platvol voegen is functioneel voegwerk. Hierbij wordt de voeg opgevuld met specie of mortel en dan afgesmeerd. Een snelle en goede manier van voegen. Deze vorm van voegen is daarom ook minder duur.

Het oppervlak van uw gevel bestaat voor ongeveer 25 procent uit voegwerk. De staat van het voegwerk bepaalt dus in grote mate het totale aanzicht van uw woning. Voegwerk herstellen is vooral nodig als beschadiging of verkleuring van het voegwerk is opgetreden. Slecht voegwerk kan veel gevel problemen veroorzaken zoals vochtdoorslag, scheurvorming en mos- en algengroei.
De specialisten van Alsemgeest gevelwerken beheersen alle voegtypes. Hieronder de meest gangbare soorten voegwerk waar u uit kunt kiezen:

Voegtypen

*Platvol geborstelde voeg, gelijk aan de muur ruw uiterlijk
*Platvol nagestreken, gelijk aan de muur glad uiterlijk
*Licht verdiept, ligt net dieper tussen de steen
*Verdiept / terugvoeg, ligt dieper tussen de steen
*Schaduwvoeg, schijn naar binnen afgesneden
*Snijvoeg, gesneden randen gelijk aan de muur
*Knipvoeg, uitstekende voeg met gesneden randen

Werkwijze

Voegen begint met het goed uithakken of uitslijpen van het oude voegwerk. Dit vereist vakmanschap om schades te voorkomen. Zorgvuldig uithakken is bovendien belangrijk voor een goede hechting van het nieuwe voegwerk. Na het uithakken of -slijpen zal de gevel stofvrij gemaakt worden door het spoelen met water onder hoge druk. Hierna de voegmortel samenstellen en aanpassen op het gekozen voegtype, ook de toevoeging van kleurstoffen is mogelijk. Tot slot het aanbrengen van het gekozen voegtype, na het voegen controleren en bewaken van de omgevingscondities bijv. verbranding door de zon of uitspoeling door regenval.

Technische reiniging

Onder technisch reinigen verstaan we het afspuiten van uw metselwerk onder hoge druk. Water wordt onder variabele druk tegen de gevel aangespoten. Technisch reinigen is een snelle en relatief voordelige manier om uw gevel aanzienlijk op te frissen, maar het maakt uw gevel niet egaal schoon (zwarte aanslag door milieu-invloeden verdwijnt niet). Daarvoor zijn methodes als stoom cleaning, chemische reinigen of sandwashen beter geschikt.

Alsemgeest Gevelwerken