Betonreparaties

Betonreparaties

Hoe hard beton ook is, beton slijt wel degelijk. Krassen en scheuren of hele stukken die afbrokkelen komen wij dagelijks tijdens onze betonreparaties tegen.

Het succesvol herstellen van beton vereist kennis en ervaring. Die zijn noodzakelijk om de juiste materialen te kiezen. Ook de handeling bij de verwerking zijn erg belangrijk, het voorbewerken van de ondergrond voor een optimale hechting en het mengen van de mortel, de juiste verwerkingscondities in de gaten houden en het op de juiste manier aanbrengen van de mortel.

Betonrot

Wanneer gesproken wordt over betonrot is er een proces gaande dat ervoor zorgt dat de opgenomen wapening in het beton gaat roesten. Betonrot is eigenlijk een verkeerd woord, beton kan namelijk niet rotten zoals hout dat wel kan. Over het algemeen wordt de term betonrot gebruikt wanneer zichtbaar is dat er schade ontstaat aan het beton doordat de wapening roest. Dit zien wij vaak terug bij aangetaste balkonvloeren.

Roest

Betonrot wordt veroorzaakt door indringing van kooldioxide CO2 van de lucht (carbonatatie) of door indringing van chloriden.Chloriden kunnen afkomstig zijn van aan de betonspecie toegevoegde versnellers of door migratie van buitenaf. Chloride-indringing komt meestal voor in zeeklimaat.

Dit heeft als gevolg dat het staal kan gaan roesten. Een poreuze of geringe dekking kan leiden tot een versneld ontstaan van de corrosie van de wapening. IJzerroest heeft een aanzienlijk groter volume dan het oorspronkelijke metaal (Roest zet uit). Verroeste wapening leid tot scheuren en uitdrukking van het beton.

Alsemgeest Gevelwerken